Hívjon minket : +36 30 566 5199Írjon nekünk!

Kastélytörténet

Az egyházi birtok az 1848-as szabadságharc után a Széchenyiek kezére került. Az uradalom fejlesztése csak a századfordulón történt meg. A francia neobarokk stílusú kastélyépület 1903 és 1905 között épült a századfordulós magyarországi kastélyépítés egyik legutolsó gyöngyszemeként. Széchenyi Jenő gróf építtette Franz Josef Engel építész tervei alapján. Egyensúlyos tömegével lenyűgöző látványt nyújt.

Az 1925. évi gazdacímtár már a Széchenyiekkel rokon Almássyakat említi birtokosként, majd 1926-ban Dobos Gábor tulajdonában volt a kastély a hozzátartozó uradalommal együtt, a kertre vonatkozó összes közlés ennyi: Dobos Gábor növényritkaságokkal ültette be a parkot.  A II. világháború után a kastély és parkja megélte ugyanazokat a hányattatásokat és tulajdonosváltásokat, melyeket az összes magyar kastélytörténetnél elmondhatunk.

Az 1988-ban a kastélyt privatizálták és magántulajdonba került, majd megismétlődtek a 60 évvel korábbi nehéz idők, több tulajdonost is váltott az épület-park együttes. A több mint 3 hektáros terület jó részt elhanyagolt bozótos, de az épület körül még állnak a hatalmas platánok, a kiszáradt tó új életre kelthető, a park egykori növényállománya kiszabadítható a sarjhajtások fogságából.

1993–1998-as évek között a leromlott, elhanyagolt állapotú kastélyt egy komolyabb rekonstrukció során teljesen felújították: bővítették, átalakították. A felújítást követően 22 db apartmant magába foglaló szálloda működött a kastélyban. A felújított épület több mint 1300 m2 alapterületű, amelyben a közös kiszolgáló helyiségeket és a lakórészeket belsőépítészeti tervek alapján alakították ki. A közművesített ingatlanon, parkosított és ősfás erdőrészletek találhatók. A parkban egy 1300 m talpmélységű és lágy hévíztartalmú termálkút is van egyelőre lezárt állapotban.